Hieraan moet je ventilatiesysteem voldoen
Nieuwbouw of renovatie, voor particulieren of professionals: bouwkundige normen worden steeds strenger. Dat geldt ook voor ventilatie. Waarom is die wetgeving er? Waaraan moet je voldoen? En hoe ga je ermee aan de slag? Na het lezen van deze tekst ben je helemaal mee.
Hallo verse lucht

Sinds 2006 is ‘basisventilatie’ bij wet verplicht voor nieuwbouwprojecten. Doorheen de jaren werden steeds meer concrete eisen aan die ventilatie gesteld. Logisch ook. Want hoe beter we isoleren, hoe meer vervuilde lucht er binnen blijft hangen. En dus hoe slechter de luchtkwaliteit. Gelukkig biedt een hedendaags ventilatiesysteem - mits correct onderhoud - de oplossing.

Het nut van wettelijke normen

Vervuilde lucht merk je als bewoner of gebruiker van een ruimte niet altijd op. Toch heeft het nefaste gevolgen op de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid of verminderde concentratie veroorzaken. Net daarom zijn er wettelijke richtlijnen vastgelegd. Zodat je zeker bent van een gezond binnenklimaat.

Algemeen geldt een ventilatiedebiet van 3,6m³ lucht per uur per vierkante meter. Als die cijfers je niet veel zeggen: geen zorgen, daar weet een professional [SD1] wel raad mee. Afhankelijk van de grootte wordt dus voor elke ruimte de ventilatienood eenvoudig berekend. Zo weet je meteen wat de minimumvereisten voor je installatie zijn.

Nieuwbouw VS renovatie

Dat er voor nieuwbouw striktere regels gelden dan voor renovatieprojecten is logisch. Niet enkel omdat je grondiger te werk kan gaan vanaf nul. Ook omdat de ventilatienood groter is in nieuwere, beter geïsoleerde gebouwen. Oudere panden ventileren vaak gedeeltelijk via kieren en spleten in de gebouwschil.

Voor het energiepeil is dat dan weer niet optimaal uiteraard. Zeker niet wanneer je de ramen wijd open moet zetten om je woning te ventileren. Neem je het energieplaatje mee in je verbouwingswerken, pak dan best ook de ventilatie onder de loep. Zo schrijf je een complementair verhaal voor een duurzame en gezonde woon- of werkomgeving.

Documenten voor je ventilatie

Om er zeker van te zijn dat je installatie de geldende normen respecteert, bestaan er een aantal documenten. Voor nieuwbouwwoningen zijn het ventilatievoorontwerp en het ventilatieprestatieverslag zelfs verplicht sinds 2016. Een professionele ventilatieverslaggever stelt die voor je op.

Scandinavië gaat nog een stapje verder. Daar is zelfs een 5-jarig onderhoud van je ventilatiesysteem verplicht. In België nog niet, maar toch wordt het warm aanbevolen. Je filters tijdig vervangen en je installatie laten reinigen verlengt niet alleen de levensduur van het systeem. Je blijft er de luchtkwaliteit binnenshuis mee garanderen.

 

Een passend en kwalitatief systeem gekozen? Hou het dus ook prima in werking. Reken op een betrouwbare partne voor het onderhoud en de periodieke controle van je ventilatie.